English

وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی با مساله حذف معافیت‌ مالیاتی اهالی نشر، مخالف است

آرشیو خبر بازدید: 992 کد مطلب: 5429  
همایون امیرزاده:

وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی با مساله حذف معافیت‌ مالیاتی اهالی نشر، مخالف است

خبرگزاری فارس
مدیر انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره روند طی‌شده در معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ و هنر و ضرورت اجرای آن از سوی سازمان امور مالیاتی کشور توضیحاتی داد.
۱۳۹۸ چهارشنبه ۶ آذر ساعت 11:46

 همایون امیرزاده، مدیر انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره روند طی شده در معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ و هنر و ضرورت اجرای آن از سوی سازمان امور مالیاتی کشور اظهار داشت: وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی با درک درست از شرایط حاکم بر کسب و کارهای فرهنگی، با مساله حذف معافیت‌ مالیاتی اهالی نشر، مخالف است؛ چنان که «معاون حقوقی، پارلمانی و استانی» وزارتخانه نیز پیش‌تر این موضع را اعلام کرده است.

*  شرایط فعلی، اقتضا نمی‌کند که از اهالی این قشر مالیات دریافت شود

امیرزاده با تاکید بر اینکه علت این مخالفت، شرایط سخت و دشواری است که حوزه فرهنگ و هنر با آن مواجه است؛ آن‌چنان‌که شرایط فعلی، اقتضا نمی‌کند که از اهالی این قشر مالیات دریافت شود، به چند نکته  اشاره کرد و افزود: سازمان امور مالیاتی بر حسب قانون باید در تدوین جداول مورد نظر معافیت‌های مالیاتی و مصادیق که در خود قوانین سازمان به آن اشاره شده باید با سازمان ذی نفع وارد مشورت شود تا پیشنهادی که به هیات دولت برده می‌شود با امضای دو وزیر باشد، کمااینکه در موضوع اصلاحیه سال ۹۳ که ملاک عمل قرار گرفت با امضای دو وزیر به اجرا رسید.

امیرزاده با اشاره به اینکه در بحث فعلی که به حذف مالیات‌های حوزه فرهنگ رسیده تا جایی که مطلعم هیچ هماهنگی با سازمان ذی نفع «یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» نشده گفت: قطعا این مسئله ایرادات قانونی دارد و قطعا هیات وزیران که باید مصوبه را تائید کند باید از وزارت ارشاد نظرخواهی کند.

* موضوعی که به دلایل مختلف درگیر اجتهادات رنگارنگ ممیزان مالیاتی شد

مدیر کل روابط عمومی وزارت ارشاد ضمن تاکید بر این مهم که تمام فعالان حوزه فرهنگ و هنر که با مجوز وزارت متبوع فعالیت می‌کنند، می‌توانند به شرط تکمیل و ارسال به موقع اظهارنامه مالیاتی و رعایت سایر شروط مقرر در قوانین مالیاتی از معافیت‌های مقرر قانونی بهره مند شوند، گفت: این مصوبه مربوط به سال ۱۳۸۰ است؛ دستورالعمل ماده ۱۲ آئین نامه اجرایی تبصره ۳ ماده ۱۳۹ قانون مالیاته‌ای مستقیم، جدول فعالیت‌های مشمول معافیت مالیاتی که از ابتدای سال ۱۳۹۳ قابلیت اجرایی دارد، تمام فعالین حوزه فرهنگ و هنر مشمول دستورالعمل فوق الذکر که با مجوز وزارت متبوع فعالیت می‌نمایند می‌توانند به شرط تکمیل و ارسال به موقع اظهارنامه مالیاتی و رعایت سایر شروط مقرر در قوانین مالیاتی از معافیت‌های مقرر قانونی بهره مند شوند. دستور العمل اصلاحی موضوع ماده ۱۲ آئین نامه اجرایی تبصره (۳)ماده ۱۳۹ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ (معافیت موضوع بند (ل) ماده ۱۳۹ اصلاحی قانون).

وی ابراز داشت: از سال ۸۰ تا ۹۳ که این موضوع باید اجرا می‌شده به دلایل مختلف درگیر اجتهادات ممیزان مالیاتی‌ و اجتهادات رنگارنگ ممیزان شد تا اینکه سال ۹۳ پس از وقفه ۱۳ ساله شروع به عملیاتی شدن می‌کند. در این زمینه وزیر وقت ارشاد پیگیری مجدانه داشت و هم در حوزه سینمایی و هنری، مطبوعاتی و قرآنی کمیته‌ای تشکیل شد، اما در معاونت فرهنگی مجموعه سه ضلعی که مدیر کل حقوقی وقت، مشاور اجرایی وزیر وقت و رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان برگزار شد و جلسات متعدد با دوستان و مسئولان حوزه مالیاتی داشتیم، حتی جلساتی با وزرا و معاونین و حتی آقای طیب‌نیا، وزیر اقتصاد وقت برگزار شد، یعنی برای تبیین یک مصوبه لازم‌الاجرا و ضرورت وجودی آن پروسه طولانی طی شده و چند گروه کارشناسی، چندین ساعت جلسه برگزار شد.

* قانونی که دست و پا شکسته اجرا شد/ بسیاری از ذی‌نفعان نتوانستند از آن استفاده کنند

امیرزاده به اجرای ناقص آن اشاره کرد و عنوان داشت: متاسفانه دست و پا شکسته این قانون اعمال شد. بسیاری از ذی نفعان این قانون نتوانستند از آن استفاده کنند؛ اگرچه ما در ارشاد و کاربران ما در حوزه فرهنگ و هنر و رسانه که در دایره شمولیت مالیاتی قرار دارند از وضعیت مملکت آگاهیم (البته در زمانی که مصوبه باید اخذ می‌شد، همه این موراد مورد توجه قرار گرفت) اما قانونگذار اشاره کرده که همه موارد با شفافیت ذکر شده و رعایت قوانین و مقررات ساری و جاری در سازمان امور مالیاتی پیش شرط شمولیت مالیاتی هستند. همه این موارد دیده شده و گفت‌وگوهای مفصلی بین سازمان‌ها بوده است.

مدیرکل روابط عمومی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ۱۳ سال وقفه در مشمولیت معافیت‎‌‌های مالیاتی اهالی نشر، بیان کرد: تصویب مشمولیت در معافیت‌های مالیاتی، به ۱۳ سال پیش برمی‌گردد. ابتدای سال دوم معاونت فرهنگی سیدعباس صالحی در وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی، بعد از پیگیری‌های مجدانه‌ای محقق شد و بند (ل) ماده ۱۳۹ مالیات‌های مستقیم به اجرا درآمد.

*  اگر وزارت ارشاد برای حمایت از حقوق ذی‌نفعان ورود نمی‌کرد، ممیزان مالیاتی از این قانون عدول می‌کردند

امیرزاده افزود: پیش از تحقق این مشمولیت، حوزه مالیاتی کشور این قانون را به‌‌درستی به رسمیت نمی‌شناخت و اگر پیگیری‌های معاونت فرهنگی و مجموعه وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی در آن زمان نبود، کماکان این ماده قانونی مورد توجه قرار نمی‌گرفت.

وی اظهار کرد: با وجود کم‌لطفی‌های موجود در اجرای این معافیت، پیگیری‌های صورت گرفته این ماده، با اصلاحاتی دوباره در دستور کار قرار گرفت و اهالی فرهنگ از اجرای بند (ل) ماده ۱۳۹ اصلاحی مالیات‌های مستقیم مطمئن شدند؛ اما با نظرداشت این موضوع که تمام اقدامات کارشناسی شده بود، در سال‌های اخیر همچنان شاهد اجرای ناقص این قانون بوده‌ایم و اگر وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حمایت از حقوق ذی‌نفعان ورود نمی‌کرد، ممیزان مالیاتی از این قانون عدول می‌کردند.

* درآمد مالیاتی حوزه فرهنگ آنقدر ناچیز است که عدد قابل اعتنایی در بودجه کشور نیست

وی تاکید کرد: سازمان امور مالیاتی کشور به‌جای اصرار بر حذف معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ و هنر، به این موضوع توجه کند که در این‌صورت، چطور می‌تواند از اهالی و کاربران فرهنگی برای فرهنگ‌سازی قانون مالیاتی استفاده کند. ما انتظار زیادی از سازمان مالیاتی نداریم. فقط اینکه در گفت‌وگوی دو طرفه به یک نتیجه برسیم، چون سودی که از جمع آوری مالیات حوزه فرهنگ به دست می‌آیدف به حدی ناچیز است که عدد قابل اعتنایی در کلیت بودجه کشور نیست.

به گفته‌ مدیرکل روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، این وزارتخانه با رویه سازمان امور مالیاتی مخالف است و قرار است طی مذاکراتی با سازمان اقتصاد و امور دارایی و حوزه مالیاتی کشور به یک درک مشترک برای حفظ معافیت مالیاتی حوزه فرهنگ و هنر برسند.

* اگر سازمان امور مالیاتی به سود بلندمدت فکر می‌کند می‌تواند از کاربران فرهنگی برای جلوگیری از ۴۰ درصد فرار مالیاتی در کشور کمک بگیرد

همایون امیرزاده در ادامه سخنانش گفت: فعالان حوزه‌های نویسندگی، ویراستاری، صفحه‎‌آرایی، خطاطی، طراحی جلد، تولید، توزیع، انتشار، فروش کتاب و کتابخانه‌های عمومی در این ماده قانونی شمولیت دارند و از پرداخت مالیات معاف‌اند.

به گفته وی، لازمه همه این موارد این است که به درک درست و مشترک برسیم. حوزه فرهنگ در شرایط کنونی بیشتر آسیب می‌بیند و مهم‌ترین موضوع استفاده از کاربران است؛ چرا که اگر سازمان امور مالیاتی به سود بلندمدت فکر می‌کند می‌تواند از این کاربران فرهنگی در جهت جلوگیری از ۴۰ درصد فرار مالیاتی در کشور کمک بگیرد. کدام حوزه همچون فرهنگ و هنر با ساختن فیلم و نمایش می‌تواند فرار مالیاتی را تقبیح کند؟ اگر هنرمندان دلخوش باشند سازمان مالیاتی از آنها حمایت می‌کند. آنها نیز در جهت فرار مالیاتی در راستای امر قبیح در قالب فرهنگ و هنر ارائه می‌کنند؛ چرا که برای فرهنگ سازی امر مالیات باید تلاش کرد.

* توضیحات معاون حقوقی و امور مجلس و  استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

علی‌اصغر کاراندیش، معاون حقوقی و امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چندی پیش در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌ها گفته بود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی مخالف است و مراتب این مخالفت را به صورت کتبی به مراجع مربوط اعلام کرده است. به همین دلیلف هم در معاونت توسعه مدیریت منابع و هم در معاونت حقوقی هم پیگیری لازم را انجام داده است. سازمان امور مالیاتی پیشنهادهای مالیاتی خود را راساً تنظیم کرده و در این زمینه با دستگاه‌های ذیربط هماهنگی صورت نداده است. در خصوص پیشنهاد حذف معافیت مالیاتی فعالیت‌های فرهنگی و هنری نیز این وزارتخانه با ما هماهنگی نداشته است و ما به جد معتقدیم که نباید این اتفاق شکل بگیرد.

معاون امور حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: تصویب چنین پیشنهادی لطمه‌های جبران‌ناپذیری به بدنه فعالیت‌های فرهنگی در ایران وارد می‌کند. ما به همین خاطر با حذف این معافیت مخالفیم. این مخالفت را نیز کتباً اعلام کردیم و در حال پیگیری آن هستیم. امیدواریم در لایحه‌ای که در نهایت در زمینه اصلاح برخی قوانین مالیاتی مصوب می‌شود، این مساله حذف شود.

وی تاکید کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه دلایل محکمی دارد و آن را ابراز کرده و خواهد کرد اما در نهایت این موضوع باید در هیات دولت مصوب شود.

* رئیس اتحادیه ناشران: معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان یک قانون است 

هومان حسن‌پور رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران هم در این راستا عنوان کرد: برهمه واضح است که معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان یک قانون است و اما و اگر ندارد. امیدوارم این قانون به زودی به مرحله اجرا برسد.


اخبار مرتبط با این خبر


نام :
پست الکترونیکی :
نظر شما :