English

ایران ما درصدر کتاب نخوان ها!

آرشیو خبر بازدید: 1445 کد مطلب: 4751  

ایران ما درصدر کتاب نخوان ها!

الهام شهیدان/اصفهان زیبا
روز گذشته نخستین نسخه مجله داستانی سان به دستم رسید. تازه و داغ داغ از چاپخانه رسید و وقتی بازش کردم بوی کاغذ تازه اش مسحور کننده بود. بویی که یک لحظه باعث شد فکر کنم کاش عودی به اسم کتابِ تازه چاپ هم داشتیم! یک لحظه به خودم آمدم چقدر این روزها کتاب نخوان شده ایم! اگر از جنبه کلیشه ماجرا عبور کنیم، واقعیت این است که این روزها همه ما بیشتر از کتاب، گوشی به دست هستیم. درحالی که بر طبق یک نوستالژی قدیمی فکر می کنم هیچ لذتی در دنیا بالاتر از لمس و حس بوی کاغذ در زمان مطالعه نیست که شاید این موضوع این روزها دیگر جزو عقاید قدیمی به حساب بیاید. باید اعتراف کرد هرچند ما کم کتاب می خوانیم اما ملت کتاب دوستی هستیم.
۱۳۹۷ شنبه ۱۵ دي ساعت 15:35

 علاقه و کنجکاوی ما به تکنولوژی های جدید یکی از دلایلی است که باعث می شود نتوانیم سراغ کتاب ها برویم.با این حال، باید اعتراف کرد هستند مردمی که حتی از ما هم کمتر کتاب می خوانند. آمریکایی ها و جوانان عربستان رقابت تنگاتنگی با ما در کتاب نخواندن دارند! کمتر از یک سوم نوجوانان 13ساله کتاب می خوانند، میانگین مطالعه در سنین 15 تا 24 سال آمریکایی ها تنها 7 دقیقه در روز تخمین زده شده است.اما بدتر از آمریکایی ها عرب ها هستند. عربستان و در کل اعراب حاشیه خلیج فارس در بین کشورهای خاورمیانه کتاب نخوان ترین مردم هستند! آنها حتی به مطالعه کتب مذهبی هم علاقه مند نیستند.

آخرین نتایج نشان می دهد آمار مطالعه در این کشور سالانه 6 دقیقه است، حال آنکه در کشورهای اروپایی همین آمار به 12هزار دقیقه در سال می رسد. در این کشورها فقط 22 درصد مردم هستند که کتاب می خوانند و میزان خوانش نیز در بهترین حالت به یک صفحه در سال خلاصه می شود! کتاب نخوان های بعدی برزیلی ها هستند. کشوری که فوتبال برایشان حکم نان شب دارد، اما علاقه چندانی به مطالعه کتاب ندارند. نزدیک به هشت ساعت مطالعه با نگاه خوش بینانه مرکز آمار ایران هفته گذشته یک خبرنه چندان جالب اعلام کرد، خبری که نشان می داد ایرانی ها در ماه فقط 4ساعت کتاب غیردرسی می خوانند.58 درصد از افراد باسواد 15 ساله و بیشتر، در سال قبل از آمارگیری در سال 96، مطالعه کتاب غیردرسی(چاپی یا الکترونیکی) داشته اند.براساس اعلام کاوه کیانی، معاون طرح های آماری وآمارهای ثبتی مرکز آمار ایران،سرانه مطالعه کتاب غیردرسی افراد 15 ساله و بیشتر، در ماه به طور متوسط 7 ساعت و 41 دقیقه بوده است که از این میزان، سرانه مطالعه قرآن و ادعیه 3ساعت و 7 دقیقه و سرانه سایر کتب غیردرسی 4 ساعت و 34 دقیقه است. در زمینه روزنامه نیز، از آنجا که مطالعه سایت خبرگزاری ها و روزنامه ها نسبت به قبل بسیار بیشتر شده است، هم مطالعه روزنامه چاپی و هم مطالعه روزنامه درسایت خبرگزاری ها پرسش شده است. حدود 30 درصد از افراد باسواد 15 ساله و بیشتر در ماه قبل از آمارگیری در سال 96، روزنامه (چاپی یا الکترونیکی) مطالعه کرده اند. همچنین افرادی که روزنامه مطالعه کرده اند، 69درصد روزنامه چاپی و 58 درصد روزنامه الکترونیکی مطالعه کرده اند.هرایرانی 15ساله و بیشتر در ماه به طور متوسط یک ساعت و 26 دقیقه مطالعه روزنامه داشته است.سرانه مطالعه شامل مطالعه کتاب، مطالعه روزنامه و سایر نشریات بوده و در این طرح در زمینه کتاب، مطالعه کتاب غیردرسی، هم چاپی و هم الکترونیکی پرسیده شده است. 

کتاب نخوان های فوتبال دوست! 
بعد از عرب ها و آمریکایی ها باید از برزیلی ها نام ببریم. تنها 33 درصد از مردم باسواد برزیل مداوم کتاب می خوانند و میانگین خوانش کتاب در میان این قشر نزدیک به دو کتاب در سال است. اوضاع کتاب و کتاب خوانی در ایتالیا هم بسیار بد است، البته سازمان مطالعات فرهنگی ایتالیا جامعه خود را در حالی کم مطالعه می شناسد که قریب به 50 درصد از جمعیت کشور حداقل سالانه 2 جلد کتاب 150 صفحه ای می خوانند. بنابر تعریف سازمان، کسی کتاب خوان حرفه ای به شمار می آید که در طول 12 ماه سال، حداقل 12 جلد کتاب بخواند. بر همین اساس، کسانی که کمتر از 3 کتاب در سال می خوانند، کسانی هستند که دولت باید زمان و هزینه کافی برای آموزش اهمیت مطالعه به آنها در نظر بگیرد. 

سیاست جالب روس ها 
روس ها هم مثل ما نگران کاهش علاقه به کتاب هستند.تا همین چند سال پیش تمام مقاله ها، گزارش ها و خبرهای منتشرشده در نشریات روسیه، از خطری می گفتند که دامنگیر مردم روسیه شده بود. کار به جایی رسید که دولت اقدامات جدی در این زمینه را لازم دانست و سال 2007 در روسیه را سال مطالعه نام گذاری کرد. این اقدام در نهایت، نتیجه بخش بود و به اعداد حیرت آوری رسید؛ چنانچه در سال 2009، 110 هزار عنوان کتاب جدید در روسیه به چاپ رسید و جالب آنکه بیش از 80 درصد این رقم، به نویسندگان و مترجمان روس اختصاص داشت. آمار نشان می دهد روس ها درحال بازگشت به دوره طلایی خود در عرصه کتاب و کتاب خوانی هستند. آنها در سراسر زمین پهناورشان 130 هزار کتابخانه دارند که از بین آنها هزار تای آنها جزو پیشرفته ترین کتابخانه های دنیاست.


اخبار مرتبط با این خبر
ردیفتیترتاریخ
1 ایران ما درصدر کتاب نخوان ها! ۱۳۹۷ شنبه ۱۵ دي


نام :
پست الکترونیکی :
نظر شما :